Vlasina cista ljubav - zima

Zima na Vlasini? Inspirativna

25.12.2021.

Zima na Vlasini? Inspirativna

Vlasinsko jezero je sada već poznata turistička destinacija na koju se odlučuju ljubitelji prirode, oni koji žele što više privatnosti i što manje znakova urbanizacije – uglavnom u doba godine kada je čisto jezero izrazitog plavetnila pogodno za rekreaciju, vodene sportove ili mirno uživanje uz dodir sa netaknutom prirodom.

Ali Vlasina može biti veoma inspirativna i zimi, iako nije poznata kao zimska destinacija. Na Vlasinskoj visoravni sneg je u proseku visine oko pola metra, putevi su prohodni, a zaleđeno jezero podseća na slična u malim i ušuškanim visoravnima Alpa.

Vlasina cista ljubav - zima
foto: Branko Mitov, Wikipedia

Život u zimskim mesecima je sličan onom od pre pedesetak godina. Stariji meštani se za zimu pripreme na vreme, a čuvari prirode obilaze Vlasinsko jezero i okolinu, kontrolišući biljni i životinjski svet. Skladna zajednica koju vredi posetiti i u njoj istinski uživati.

Debljina leda na Vlasinskom jezeru je od 30 do 40 centimetara, a zimi se, u proseku, zadrži oko mesec dana i u ovom periodu predstavlja atrakciju za turiste i odličnu kompoziciju za fotografe. Vlasinsko jezero svake zime bude prekriveno ledom, sem na mestima gde su veliki ulivni kanali poput Čemernika, gde postoji konstantan protok vode bogate kiseonikom.

vlasinsko jezero zimi
foto: vlasinskojezero.com

Takva situacija pogoduje ribama, pa u jezeru ima čak 16 vrsta ribe, od pastrmke, mrene, šarana, do manjih vrsta pogodnih za sportski ribolov, čak i u ekstremnim uslovima. Retka mesta sa tekućom, nezaleđenom vodom posećuju različite ptice.

Ovaj predeo izuzetnih odlika pleni i zimi i leti – na različite načine. Ipak, plutajuća ostrva, prvu karakteristiku jezera, led zaustavi, pa tada ne plutaju već miruju blizu obale. Do nekih toplijih dana kada ceo vlasinski kraj zadobija drugačije crte, ali i dalje crte lepote.

Instagram galerija

Partneri projekta