Naša priča o održivosti

Vlasina je naš dom, ona nam pruža ono najlepše – čistu i kristalno bistru vodu Rosa, a mi joj zato vraćamo brigom za netaknutu prirodu, održivim i odgovornim ponašanjem.

Preko 15 godina, Coca-Cola Sistem nastoji da svojim inicijativama promoviše, popularizuje i unapredi vlasinski kraj, pre svega trudeći se da istakne jedinstvenost ove netaknute prirode. Do sada je uloženo preko milion evra u sisteme koji osiguravaju održivo korišćenje resursa – pre svega vode, struje i ambalaže.

U periodu od 2012. do 2021. godine, u fabrici “Vlasinka” smanjena je upotreba vode po litri proizvedenog pića za 22%. Izgradili smo sopstveno postrojenje za tretman otpadnih voda, u čiju je modernizaciju uloženo 900 000 evra.  Proizvodna postrojenja fabrike izvorske vode Rosa prate najviše standarde kvaliteta i zaštite životne sredine. Naša fabrika ponosni je nosilac zlatnog EWS sertifikata koji dodeljuje Evropska agencija za upravljanje i očuvanje voda,  a koji potvrđuje da se prema prirodi odnosimo s najvećim poštovanjem, čuvajući njene resurse i ispunjavajući najviše ekološke standarde.

Održivo poslovanje je naš moto za budućnost u kojoj, verujemo, ima mesta samo za one koji se sa ljubavlju i poštovanjem odnose prema zajednici u kojoj posluju.

Štitimo vodu i vredne izvore

Reka Vrla je bezbedna, budući da u procesu naše proizvodnje nema ispuštanja štetnih materijala što je u skladu sa strategijom o upravljanju vodama na teritoriji naše zemlje, kao i jedan od osnovnih pokazatelja ekološke svesti.

Lakša ambalaža - veliko olakšanje

Našim višegodišnjim inicijativama smanjili smo težinu boca za 30%, čime smo umanjili i potrošnju energije po proizvodu za 20% u periodu od 2016-2020. godine, što je rezultiralo značajnim poboljšanjem u sferi zaštite životne sredine.

Bez emisije štetnih gasova i zagadjenja zemljišta

U skladu sa ekološkim standardima u našoj proizvodnji nema emisije štetnih gasova kao ni zagađenja zemljišta. Od jula 2020. godine, u našoj fabrici koristimo isključivo 100% obnovljive izvore.

Odgovorno upravljamo otpadom

Alokacija otpada i njegova obrada po najvišim standardima jedan je od ključnih ciljeva naše strategije održivog poslovanja i upravo zbog toga naša fabrika je potpuno ekološka i bez negativnog uticaja na okolinu. U poslednjih 15 godina smanjili smo generisanje otpada za 45%, dok je reciklaža u periodu od 2016. do 2020. godine povećana za 7%.

Instagram galerija

Partneri projekta