Poseti Vlasinu

Za Vlasinu se sa punim pravom kaže da je prirodni dragulj Srbije. Nalazi se u opštini Surdulica i obiluje jedinstvenim prirodnim lepotama i fenomenima. Već na samom prilazu Vlasinskoj visoravni osetićete čist vazduh, dok će vam pogled ispuniti nepregledni pejzaži livada i šumovitih predela.

Vlasinsko jezero nije samo najveće veštačko jezero u Srbiji, već je i jedno od najlepših. Nalazi se na 1214 metara nadmorske visine, površine je preko 15 kvadratnih kilometara i važi za omiljeno mesto ljubitelja netaknute prirode. Okruženo je planinama Besna kobila, Vardenik i Čemernik.

Ovaj kraj odlikuje značajno kulturno-istorijsko nasleđe. Istorijski zapisi koji spominju Vlasinsku visoravan pod nazivom Vlasinsko blato ili Vlasinska tresava zbog nagomilanog treseta i blata nastalog spiranjem rečnih tokova datiraju još iz 18. veka. Dragoceni kulturni spomenici u blizini jezera su manastir Vavedenja Presvete Bogorodice u Palji iz 9. veka, crkve u Božici, Klisuri i Crnoj travi kao i Kula u Klisuri.

Posetite ovaj deo Srbije, uverite se u iskreno gostoprimstvo lokalnih ugostitelja i isprobajte autentične specijalitete u ambijentu prave ekološke oaze.

Kako do Vlasine?

Vlasina se nalazi u jugoistočnoj Srbiji i obuhvata veći deo Vlasinske visoravni. Od Beograda je udaljena oko 340 kilometara, od Niša 120, a od Leskovca 75. Nalazi se na svega 30 kilometara od doline Južne Morave i Vladičinog Hana.

Do Vlasine se može doći iz pravca magistralnog puta Beograd – Atina, preko Vladičinog Hana, Surdulice do Promaje na Vlasini. Drugi pravac vodi od magistralnog puta Beograd – Atina odvajanjem od Leskovca, preko Vlasotinca, Crne Trave do Vodojaži na Vlasini. Ukoliko putujete iz pravca Bugarske, pređite preko graničnih prelaza Ribarce i Strezimirovci.

Vlasina - sklad prirode i čoveka

Vlasinsko jezero je hedonistički biser koji je nastao trudom čoveka. Najveće je veštačko jezero u Srbiji, kao i jezero na najvišoj nadmorskoj visini na ovim prostorima. Obala jezera je razuđena i ima 36 kilometara u obimu, a zalivi su prekriveni plažama i pogodni za vodene sportove i sidrenje čamaca.

Jedinstvena ploveća ostrva

Tresetna ploveća ostrva su zaštitni znak i ekskluzivni ukras Vlasine - u svetu postoji još samo jedno jezero sa ovim fenomenom, u Švedskoj. Nastala su podizanjem nivoa vode prilikom punjenja jezera, kada se sa dna podigao treset debljine i do jednog metra.

Legenda o vodenom biku

Za ovaj kraj su karakteristične mnoge legende, od kojih je najpoznatija ona o vodenom biku. Prema verovanju, na mestu gde je jezero, postojalo je veliko blatište u kojem je živeo neobičan vodeni bik. Izlazio bi na kopno samo noću, pasao travu i bio veliki strah za seljane ubija stoku. Priča se da su stanovnici vekovima verovali da se radi o neobičnoj praistorijskoj životinji ili natprirodnom biću, a znali su sa preciznošću da pokažu gde se nalazi jer su tvrdili da su čitava krda goveda, pa čak i kompletni vojni pukovi sa konjanicom, nestajali bez traga u tom živom pesku.

Galerija

Instagram galerija

Partneri projekta