vlasinska muckalica

Vlasinska mućkalica koja obara s nogu

28.12.2021.

Vlasinska mućkalica koja obara s nogu

 

Želite li savršen srpski tradicionalni ručak sa juga Srbije, relativno nepoznat široj javnosti, jak i preukusan?

Predlažemo čuvenu mućkalicu juga Srbije, ali ne “Leskovačku”, već mućkalicu od svinjetine i pileće džigerice zvanu “Vlasinska mućkalica”, koja predstavlja jelo omiljeno generacijama meštana ovog kraja, ali i svih gostiju koji ne ostaju ravnodušni.

Hladni dani su idealno doba za konzumaciju ovog specijaliteta, za koji je potrebno:

  • kilogram svinjskog mesa od vrata,
  • pola kilograma pileće džigerice,
  • pet glavica glavica krupnog crnog luka
  • četiri praziluka,
  • deset pečenih, oljuštenih i iseckanih paprika,
  • pola kilograma očišćenog paradajza,
  • dve glavice belog luka,
  • tri suve paprike,
  • ulje i so po ukusu!

 

Primetićete da se jelo sastoji samo od namirnica vrhunskog kvaliteta koje se u ovom kraju stalno mogu naći sveže.

vlasinska muckalica
Izvor: juznasrbija.info Fotografija: eng.balkan-gril.ru

Potrebno je meso uvaljati u začin, iseći na deblje šnicle, pa zatim na srednje krupne kocke. Ispeći na roštilju (može i na roštiljskom tiganju), najbolje je ako se naprave ražnjići, pa meso posle pečenja skine sa štapića. Džigericu obarite i izgnječite, a u međuvremenu iseckajte sitno crni luk i utrljajte u njega dve kašike soli, kako bi izgubio ljutinu.

Dinstati ga na ulju dok se sasvim ne istopi, neprestano mešajući, uz dodavanje tople vode. Kad je luk upržen, dodati džigericu, sečene paprike, paradajz i seckani beli luk. Dinstati dok ne ispari tečnost, a potom začinite i dobro zaljutite po ukusu. Najbolja je kad se služi uz ovčije kiselo mleko.

Javite kakvi su utisci, jer Vlasina osim što je čista ljubav, predstavlja i pravi gastronomski raj! Vlasinska mućkalica je najbolja potvrda.

Instagram galerija

Partneri projekta