Vardenik i Čemernik - vlasinski planinski biseri

Vardenik i Čemernik – vlasinski planinski biseri

20.01.2022.

Vardenik i Čemernik – vlasinski planinski biseri

Kada prosečni turista krene na Vlasinu, uglavnom pomisli da “ide na jezero”. Kao planinsko područje čije je Vlasinsko jezero savršena akumulacija upotpunila netaknutu prirodu i stvorila jedan novi živi svet – uz čuvanje svih lepota koje postoje milenijumima. Stoga, ukoliko se nađete na Vlasini, naša preporuka je da obiđete Vardenik i Čemernik, kao dve najpoznatije planinske destinacije.

Čemernik često posećuju ljudi koji dođu na Vlasinsko jezero jer je lako doći do samog vrha (Veliki Čemernik 1638 m), odakle se pruža prelep pogled na jezero i okolne planine (Strešer, Gramadu, Vardenik, Ostrozub), a nalazi se na teritoriji opštine Surdulica. Pripada planinama srednje visine i predstavlja tipičnu gromadnu rodopsku planinu zaobljenih vrhova. Sastavljen je od kristalastih škriljaca prve grupe, a padine su delom pod gustom šumom.

Legenda o nazivu ove planine kaže da je vojvoda Dejan, na poziv kneza Lazara, skupio vojsku i zastao u Vilinom lugu. Od dugog putovanja vojnici su, omamljeni mirisima trave, zaspali i zakasnili na Kosovsku bitku. Vojvoda Dejan je zaplakao proklinjući mirišljavu travu: “Eh, crna i čemerna travo, večito crna i čemerna bila, ti nas opi i uspava te za boj zadocnismo i izgubismo carstvo”. Od tada se Vilin lug zove Crna Trava, a planina Čemernik.

Vardenik je nešto drugačiji – ima oblik potkovice, a planina se završava na Vlasinskoj visoravni. Niži delovi Vardenika nalaze se i na području opštine Vladičin Han. Dominantni, kupoliki vrh Veliki Strešer (1.876 m), najviši na Vardeniku i planinama oko Vlasine, kao i najviša tačka opštine Surdulica.

Dakle, Vardenik je, posle Besne kobile, najviša planina jednog velikog planinskog područja. Sve ove planine spadaju u stare gromadne planine rodopskog masiva, i poprilično po izgledu i visini nalikuju jedna drugoj. Viši delovi su otvoreni, pod pašnjacima, a niži i srednji delovi ovih planina obrasli su gustom, stoletnom listopadnom šumom. Nakon Drugog svetskog rata na pojedinim područjima planine su zasađeni i četinari, tako da je ovo područje dodatno obogaćeno florom.

Ljubitelji šetnje i planinarenja, da li ste spremni?

Instagram galerija

Partneri projekta