Sok od breze – jedinstveni nektar Vlasine

29.11.2021.

Sok od breze – jedinstveni nektar Vlasine

Breza svojom lepotom krepi oči i dušu, a svojim darovima i lekovitim svojstvima telo. Zvuči ekstremno egzotično, ali sok od breze je tradicionalni superzdravi specijalitet meštana ovog kraja, iako ponekada njegova “proizvodnja” može da bude dugotrajna…

Stanovnici Vlasine koriste burgije, creva, flaše i uz dosta strpljenja zdrav, prirodan napitak će biti spreman. Breza je izdašna, tako da jedno stablo daruje i do 100 litara soka.

Sok se koristi za kompletnu detoksikaciju organizma iz razloga što sva hrana koja je potrebna lišću i krošnji drveta prolazi kroz stablo breze. Tu su minerali, B i C vitamin, ali i fruktozni šećer.

Ova receptura se zavolela mnogo dalje od ovog kraja, pa je dostupan i u Rusiji, SAD, Kanadi… jer mnoge podseća na blagodeti domovine.

Danas na Vlasini tek mali broj meštana koristi ovu blagodet. Kada se završi eksploatacija otvor se mora zatvoriti drvenim čepom, kako bi se drvo sačuvalo u savršenom stanju, ali i godinama darivalo ovaj predivan napitak. Samo na taj način čuvari predela izuzetnih odlika Vlasina dozvoljavaju eksploataciju soka.

Kada drvo oslabi obično visoko na stablu dobija goste, drvenaste gljive. Nisu za jelo, ali se koriste u medicinske svrhe. Iseckaju, prosuše i eto čaja, kažu, pre svega dobrog za poboljšanje imuniteta.

Breza je neverovatno drvo i u vlasinskom kraju veoma zastupljeno. Sve sem korena se može iskoristiti, pa ne čudi što je neki narodi, a pre svega Rusi, smatraju čistim drvetom koje domu donosi svetlost i čistu sreću.

Instagram galerija

Partneri projekta