Poslednje konačište Svetog Save?

30.11.2021.

Poslednje konačište Svetog Save?

Duhovni turizam postao je popularan prethodnih godina, pa se vernici i ljubitelji crkvene arhitekture često upućuju na dobro poznata mesta koja su već zadobila status turističkih destinacija sa ogromnom frekvencijom ljudi na dnevnom nivou.

A postoji jedan manastir u blizini Surdulice koji će vas tako verno vratiti u period srednjeg veka – manastir Vavedenja Presvete Bogorodice u Palji.

Zvanično, manastir Vavedenje Presvete Bogorodice potiče iz prve polovine devetog veka. Obnovio ga je Sveti Sava u 13. veku, koji je za života često u njemu boravio. Bio je poslednje konačište prvom srpskom arhiepiskopu pred odlazak u bugarsko Trnovo i mesto gde su njegove mošti prenoćile na povratku za domovinu, što ovom mestu daje dodatnu sakralnost, ali i razlog da ga posetite.

Naravno, ne čini samo ovaj manastir nedovoljno poznato duhovno blago juga Srbije. Nedaleko od Pirota, na desnoj obali reke Jerme ponosno stoji i odoleva zubu vremena manastir Uspenja Presvete Bogorodice, u narodu poznat kao manastir Sukovo.

Postoje podaci koji svedoče da se na ovom mestu, još pre pojave hrišćanstva, nalazio rimski hram. Pronađena je mapa iz 1020. godine, na kojoj se jasno može videti da je baš na ovom mestu postojao grad Sukovo, i manastir, sedište tadašnje Sukovske episkopije.

Ovde se može videti nešto krajnje jedinstveno – freska koja prikazuje sveca sa životinjskom glavom. Reč je o svetom Hristoforu, koji je, tokom svog svetovnog života bio visok i snažan čovek, iz drevnog plemena ljudoždera.

U jednom ratnom pohodu, Rimljani su ga uhvatili kao zarobljenika, i odveli u Rim, gde se i prvi put susreo sa hrišćanstvom i pokajao zbog svojih pređašnjih dela.

Dakle, dva svetilišta koja čine temelj hrišćanstva na ovim prostorima su dobar motiv za sve one koji žele da uživaju u duhovnom miru, specifičnoj arhitekturi i legendama koje će živeti zauvek.

Instagram galerija

Partneri projekta