Ploveće tresetno ostrvo "Mobi Dik" u zalivu kod brane

Mobi Dik – naše jedinstveno „neodlučno“ ostrvo

28.10.2021.

Mobi Dik – naše jedinstveno „neodlučno“ ostrvo

Ploveća tresetna ostrva spadaju u najpoznatije simbole Vlasinskog jezera, čija je ukupna površina preko 10 hektara. Ona su nastala tokom prvobitnog punjenja jezera, kada se sa dna podigao treset i stvorio ove specifične pojave koje krase jezero.

Ono što je predstavljalo pravu atrakciju je ostrvo Mobi Dik, koje se odvojilo od obale i plutalo jezerom.

Vlasina - Plovece ostrvo - Mobi Dik

Desetak manjih i većih ostrva nalazi se na Vlasinskom jezeru i predstavljaju prave tresetne plutajuće galije. One su prirodni fenomen i zaštitni znak jezera, a većina ih se uz samu obalu. Jedno od najvećih ostrva je popularni “Mobi Dik”, koji se 2016. godine nasukao uz obalu i došao do plaže.

Ostrvo je površine oko 2.5 hektara, a karakteristično je po tome što upravo na njemu rastu maljava breza, gorka detelina, mesožderka ili rosulja.

Iako se pomislilo da je ostrvo našlo svoj konačni „dom“, ponovo se pokrenulo tokom prethodne letnje sezone! Jak vetar i visok vodostaj pokrenuli su ostrvo, a deo je ostao uz obalu. Maljava breza na ostrvu dostigla je visinu od deset metara.

Maljava breza ne raste toliko visoko kao sama breza koja može da poraste i do čitavih 20 metara. Ona se zove i patuljasta breza, strogo je zaštićena u Srbiji, malog je rasta.

Vlasinsko jezero stvoreno je pedesetih godina prošlog veka, kada je potopljena stara tresava. Sa dna jezera su pojedini delovi isplivali na površinu i stvorili ova neverovatna ostrva. Neka su vremenom razorena, a veća privezana uz obalu. Nastanjuju ih i retke, ugrožene biljne i životinjske vrste. Stoga su i zaštićena, pa je strogo zabranjeno menjanje, smanjivanje oblika i bilo kakva druga aktivnost na ostrvu.

Neka vas ova čudesna pojava inspiriše da posetite Vlasinu i uživate u jedinstvenim prizorima čiste prirode, kako biste osetili čistu ljubav koju ovaj kraj pruža svim posetiocima.

Instagram galerija

Partneri projekta