47 kilometara planinarskih staza za pojačanu ponudu Vlasine

26.10.2022.

47 kilometara planinarskih staza
za pojačanu ponudu Vlasine

Nezaboravne uspomene i poseban hedonistički doživljaj su ono što ponese svaki posetilac iz vlasinskog kraja. Detaljno uređenje planinarskih staza će ojačati postojeći sadržaj za turiste, ali i otvoriti nove potencijale za preduzetnike koje Vlasinsko jezero i okolinu vide kao biser prirode i biznis priliku.

Coca-Cola sistem i Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) obogatiće turističku ponudu Vlasinskog jezera uređivanjem 47 kilometara planinarskih staza u okviru zajedničke inicijative “Vlasina – čista ljubav”. Ova inicijativa se sprovodi u partnerstvu sa Opštinom Surdulica i Turističkom organizacijom opštine Surdulica. Cilj je da unapredi ekonomski, turistički i društveni razvoj područja Vlasine, uz očuvanje životne sredine.

Planinarske staze u okolini Vlasinskog jezera biće uređene u saradnji sa Planinarskim savezom Srbije. Nova turističko-edukativna staza, duga 7 km, biće napravljena i obeležena tako da bude pogodna za porodice i decu. Prostiraće se od Turističkog info-centra Planinske kuće, do vrha Čemernika. Biće uređene i postojeće planinarske staze u ukupnoj dužini od 40 kilometara, koje vode ka vrhovima Čemernik i Vrtop. Pripremni radovi za uređenje staza su počeli, a očekuje se da će one biti spremne za planinare i turiste tokom proleća 2023. Kompletna ruta staze će biti digitalizovana, tako da će budući posetioci moći da se upoznaju sa pojedinostima putem onlajn platforme „Staze Srbije“, koja je izrađena uz podršku UNDP-a.

Vlasinski kraj je zona čiste ljubavi koju kontinuirano podržavamo. Prošle godine smo podržali lokalne preduzetnike kroz edukaciju, sada zajedno sa UNDP-om ulažemo u infrastrukturu, šireći ljubav prema lepim planinskim predelima iznad Vlasinskog jezera. Za nas u Coca-Cola sistemu, prioritet je da realizujemo aktivnosti štiteći jedinstveni ekosistem Vlasine, obezbeđujući ekonomske benefite za lokalnu zajednicu.

Sa druge strane, partnerstvom sa Coca-Colom i lokalnom samoupravom Surdulice, ali i unapređenjem turističke ponude, UNDP podržava privredni rast navedenog područja. To doprinosi očuvanju životne sredine, a građanima u lokalnoj zajednici pruža mogućnost da unaprede i razviju poslovanje.  Istovremeno, turistima olakšava obilazak prirodnih lepota i pristup drugim turističkim atrakcijama.

Instagram galerija

Partneri projekta